Gyerek tánctábor 2021

A “táncos gyerekek” legnagyobb örömére idén is, megrendezésre került a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes gyerek csoportjának egy hetes nyári tábora.

A gyerek csoport lelkes vezetői, Acélosné Ercsi Erika, Acélos Zsófia és jómagam változatos és tartalmas programokkal, “Mesterségek Hete”-címmel készültünk a táborozó kis táncosok részére.

A tábor célja nem csupán egy új tánc koreográfiájának megtanítása és elsajátítása volt, hanem a gyerekek ismereteinek bővítése, sváb hagyományok megismerése, szorgos mesteremberek és kétkezi mesterségek bemutatása által.

A táborban mindennap meglátogattunk vagy vendégül láttunk egy pilisvörösvári mesterembert, aki bemutatta számunkra a mindennapi munkáját. Ebédelni a Gilde Étterembe jártunk, majd visszafelé sétálva, betértünk egy finom fagyira a Müller Kávézóba Marci bácsihoz, ezután folytattuk a “munkát” a Gradus Óvoda tornatermében. A tánctanulás mellett azért jutott idő a gyerekeknek a közös játékra, barátkozásra, sőt még egyéni produkciók bemutatására is. A lelkes szülők közössége finom gyümölcsökkel támogattak nap mint nap bennünket, amit ezúton is köszönünk nekik!

Az első napon ellátogattunk Hau Zoltán asztalos mester műhelyébe, ahol nagy szeretettel fogadtak bennünket és hihetetlen részletességgel ismerhettük meg egy farönk életét különböző gépeken keresztül haladva a polccá válásig.

Második napon Wiesztné Manhertz Terézia mestercukrász műhelyébe tekinthettünk be, illetve szíves vendégszeretetének köszönhetően megkóstolhattuk a végeredményt is.

Harmadik napon kreatív délelőttöt tartottunk Kövesdi-Molnár Zsuzsanna virágkötő mester jóvoltából, mely során igen tartalmas ismeretet szerezhettünk a virágkötészet fortélyaiból. A gyerekek saját kezűleg készítettek remekműveket.

Csütörtökön Tatára kirándultunk külön busszal. Ugyan a tábort 6 éves kortól szerveztünk, de a közös élménytől senkit sem szerettünk volna megfosztani, így szülői kísérettel a legkisebbeket is elvittük magunkkal.

Először a Kuny Domokos Német Nemzetiségi Múzeumot tekintettük meg, majd városnézésen vettünk részt kisvonattal, ahol Tata város nevezetességeit és történelmét ismerhettük meg, illetve gyönyörködhetünk az Öreg-tó páratlan szépségében. Innen Tatabányára vezetett utunk és a gyerekek szíves örömére egy közös mozizáson vettünk részt.

Utolsó napra két remek mesterség ismerete tárult elénk; délelőtt Stolcz József hangszerész és harmonika javító mester látogatott el hozzánk, aki betekintést adott szó szerint e ritka szakma szépségébe, ugyanis egy harmonikát szerelt szét és rakott össze a gyerekekkel. Délután pedig Vágási András nyugalmazott cipészmestert kerestük fel, nála a saját kezűleg készített cipőit és e kihalóban lévő mesterség szerszámait tarthattuk a kezünkben, illetve tőle tudhattuk meg, hogyan készül egyáltalán egy cipő. Bandi bácsi nagy érdeklődést keltett a gyerekekben, aki elmesélte, azt is, hogy fiatal kora óta oszlopos tagja volt tánccsoportunknak és nagyon jó barátja egykori vezetőnknek és koreográfusuknak, Wenczl Józsefnek.

A felgyorsult és elgépesített világban sajnos, bizonyos mesterségek már kihalófélben vannak, már nem is léteznek, vagy már iskolában nem is tanulhatóak, ezért megpróbáltuk a gyerekek érdeklődését felkelteni, természetesen úgy, hogy az minden korosztály számára elsajátítható legyen. A kitűzött célt sikerült megvalósítani, az új koreográfiák mellett, rengeteg friss élményt, tudást és tapasztalatot szerezhettek a gyerekek. Olykor voltak nehéz pillanatok is, amikor már századszor próbáltuk ugyanazt a lépést és elfogyott a lelkesedés, de amikor az utolsó napon táncbemutatót tartottunk a szülők részére, és a ragyogó kis szemekben felcsillant a mérhetetlen boldogság és büszkeség, azt hiszem az mindent feledtetett.

Mindannyiunk nevében elmondhatom, hogy igen hatékony és tartalmas hetet tudhatunk magunk mögött. Az új táncokat a Vörösvári Napokon mutattuk be először.

Szeretnénk megköszönni a tábor létrejötthez nyújtott támogatást a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, valamint Pilisvörösvár Város Önkormányzatának és természetesen a szülőknek!

Katona Magdolna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük