Gyermek tánctábor 2023

Idén július 10-14. között tartottuk a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes  nyári tánctáborát. A gyermek tánccsoport lelkes vezetői Acélosné Ercsi Erika, Pásztor-Acélos Zsófia és jómagam, Katona Magdolna idén is színes programokkal készültünk a gyerekeknek, így érdekes témát választottunk.

A tábor a Szénbányászatról szólt, így az egész heti programokat – a tánctanulás mellett – ez a téma köré építettük fel. 

A tábor elsődleges célja egy új koreográfia elsajátítása mellett a hagyományaink ápolása, a sváb kultúra megőrzése és megismertetése volt. 

Első nap bele is vágtunk az új tánclépések elsajátításába, illetve gyakoroltuk a már ismert táncainkat.  Délután egy ifjúsági tánctársunk segítségével sváb énekeket tanultunk harmonika kísérettel. Botzheim Rékának és Schuck Martinnak ezúton is köszönjük lelkes munkájukat. 

Kedden egész napos programot szerveztük Dorogra. A kirándulás a Kálvárián kezdődött, ahol megtekintettük a Mária barlangot. Dorog is német nemzetiségi település, számos örökséggel, műemlékkel rendelkezik, így ezeket egy városi séta keretében ismerhettük meg, majd felkutattuk a szénbányászat eredetét, és látogatást tettünk a Reiman Bányászati múzeumba. Itt kedves idegenvezetőink segítségével nem csak a megtekinthettük, de ki is próbálhattuk a bányászok életét. A gyerekek beöltözhettek, csillét tologathattak, majd barkácsoltak és kézműveskedéssel töltötték el az időt.

A következő napot tánctanulással kezdtük és délután egy helyi sétára indulunk Pilisvörösváron, melynek keretén belül, játékos vetélkedőt, futóversenyt és számháborút játszottunk a gyerekekkel miközben megtekintettük a bányatavainkat. 

Csütörtökön az új tánc tanulása mellett a Vörösvári bányászok történetével ismerkedünk, így vendégünk Fogarasy Attila tanár úr és Zelenai István főbányamérnök voltak, akik erről a témáról lelkes előadással készültek nekünk. Megtekintettük a vörösvári bányászati kiállítást és elmentünk a bányász emlékművekhez is Bányatelepre. Itt a gyerekek közösen gyertyát gyújtottak megemlékezve az egykor bányaszerencsétlenségben elhunyt vörösvári bányászokról.

A hét lezárásaképp a tánc gyakorlása után főpróbát tartottunk a Müller kávézóban Marci bácsinak, aki évek óta szívvel lélekkel és persze fagyival várt nap mint nap bennünket. Délután pedig vendégül hívtuk a gyerekek szüleit, nagyszüleit a Gradus Óvoda tornatermébe, ahol büszkén mutatták be a héten tanult új táncunkat. 

Nagyon jól sikerült táboron vagyunk túl, hiszen nem csak egy újabb koreográfiával gazdagodott a gyermek csoport repertoárja, de ismét megmutattunk egy kis szeletet gyermekeinknek őseink egykori életéből. Nem is gondoltuk volna, hogy a szénbányászat témát is ennyire színessé és érdekessé sikerül majd varázsolni a számukra. Annyi izgalommal és játékos programmal töltöttük napjainkat, hogy szinte elrepült az idő, így egy felejthetetlen élményekkel és emlékekkel telt hetet zárhattuk ismét. Jövőre újabb meglepetéssel készülünk. 

A gyermek tánctábor nem valósulhatott volna meg Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatása nélkül.

Szöveg és képek: Pásztor-Acélos Zsófia, Acélosné Ercsi Erika, Katona Magdolna
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük